top of page
  • Foto van schrijverSuzanne Pijnenburg

Interieurfotografie: vakmanschap vastgelegd

Velen van jullie kennen mij als huwelijksfotograaf, newborn-fotograaf of familiefotograaf. Wat niet iedereen weet is dat ik ook bedrijfsfotografie lever, met veel plezier! In het bijzonder fotografie voor creatieve ondernemers, of ondernemers met een spirituele grondslag. Een goed voorbeeld van een creatieve ondernemer is Van Tafel.

Het is inmiddels al een jaar geleden dat ik mijn eerste stappen op het gebied van interieurfotografie zette.

Marc en Chantal, echtgenoten en ondernemers, benaderden mij om de fotografie te verzorgen voor hun nieuwe project Van Tafel.

Van Tafel vloeit voort uit de talenten van Marc voor het ontwerpen en vervaardigen van hoogwaardige design meubelen. Jarenlang deed hij dit achter de schermen, voor grote namen zoals Jan des Bouvrie, Piet Boon en Marcel Wanders, namen die zelfs mij als leek in de designwereld niet onbekend zijn. Chantal bleek klaar voor een carrière-switch en besloot zich volledig te richten op het aanboren van een nieuwe markt voor de design meubelen die zij in eigen huis produceren, te weten de consumentenmarkt. Het doel: kwalitatief hoogwaardige design meubels leveren die in geen enkele huiskamer misstaan. En zo ontstond Van Tafel, vakmanschap en liefde voor tafels in een eigentijds jasje. Alles was in huis: de ontwerpen, de productiecapaciteit en de visie. Wat zij nog zochten was een creatief team, om hun ideeën samen te visualiseren en beelden te produceren voor website en social media.

Dat zij mij hiervoor benaderden vond ik uiteraard een grote eer, maar enigszins verbaasd was ik wel. Ik had tenslotte geen zichtbaar portfolio op het gebied van interieurfotografie online staan. Ik had verder weinig ervaring in deze branche, buiten enkele jaren van assisteren op de sets van een reclamebureau, waar wel eens een stoel of kast voorbij kwam. Marc vertelde mij echter dat het voor hen prioriteit was om met een lokale beeldmaker te werken. Oirschot is van oudsher een dorp met een rijke meubel historie. Dit aspect is een belangrijk onderdeel van de waarden die zij uitdragen: ambacht, historie, vakmanschap en specialisme. Daarnaast hadden zij vertrouwen in mijn kunnen en wilden ze graag dat ik het project juist zou benaderen zoals ik elke andere shoot benader. Met oog voor detail, sfeer, licht en compositie. Hoe langer ik erover dacht, hoe enthousiaster ik werd. En uiteindelijk besloot ik, met volle angst, in het diepe te springen en mijn horizon te verbreden.


Mijn eerste concrete stap was het voorstellen van Pleun Cudok. Een professionele creatieveling met wie ik niet alleen een fantastische reis door India heb gemaakt, maar met wie ik ook graag samenwerk. Pleun is een styliste die zelf ook regelmatig een camera ter hand heeft genomen en dus begrijpt wat een foto nodig heeft. Bovendien is haar ongekend enthousiasme aanstekelijk en krijgt ze iedereen in beweging zonder er schijnbaar moeite voor te doen. De klik tussen Chantal en Pleun was er gelukkig ook gelijk en ons creatieve team stond in de startblokken. Vorig jaar in de lente stonden de eerste shoot-dagen gepland. En in december en februari volgden er nog 3. Inmiddels raken we steeds beter op elkaar ingespeeld en leren we van onze fouten. Maar hoe gaat dat nou in zijn werk, zo’n interieurshoot? Ik neem je mee aan de hand van enkele ‘voor’ en ‘na’ foto’s.
Set keuze

Hiervoor hebben we gekozen om alles ‘in huis’ te houden. Van Tafel heeft een grote bedrijfshal beschikbaar met een lichtstraat en een prettige werkvloer. De handige mannen bedachten een ophangsysteem met verschillende panelen die onderling gewisseld kunnen worden. Op die manier konden we in no time een nieuwe sfeer neerzetten. Een ander verfje, behangetje of een massieve kolom. Binnen 5 minuten is de set omgetoverd van knusse huiskamer tot een Scandinavische loft.


Licht

Omdat we met verschillende materialen werken met veel structuur en contrast was het voor mij belangrijk om direct te zien en beleven hoe het licht de oppervlakten vormgeeft. Daarom heb ik gekozen voor een basis verlichting met behulp van daglichtlampen. Deze geven een mooie diffuse lichtval en ogen natuurlijk zonder al te harde schaduwpartijen. Daarnaast maakte ik gebruik van losse flitsers om waar nodig wat meer drama te creëren in de composities. Om de perfecte balans te vinden, waren vaak meerdere foto’s nodig die in de nabewerking over elkaar werden gelegd om gezamenlijk een mooi uitgelicht beeld te vormen.


Compositie

Voor de sfeerbeelden bestemd voor de website kozen we veelal voor horizontale composities. Dit zorgt ervoor dat de foto’s zowel beeldvullend als in uitgesneden vorm kunnen worden gebruikt. Voor social media hebben we juist ook voor detailshots gekozen, waarbij de materialen en vorm van de tafels mooi in beeld werden gebracht. Uiteraard is ook het camera-standpunt belangrijk. Om een goed idee te krijgen van een tafel is het belangrijk dat zowel de vorm en dikte van het blad, als het ontwerp van het onderstel duidelijk naar voren komen. Tijdens de laatste shoot maakten we zelfs gebruik van een hijskraan waarin ik naar boven werd getakeld om een perfect top angle shot te kunnen maken van de tafel in paassfeer. Hierdoor komt de unieke vorm van het tafelblad mooi naar voren.
Styling

Dit is een onderdeel wat ik zeker interessant vind en waar ik me ook wel degelijk af en toe mee bemoeid heb, maar wat ik toch grotendeels aan de professional heb overgelaten. Om de aandacht niet van de tafels af te leiden kozen Pleun en Chantal vaak voor een vrij minimalistische styling. Je zou denken dat dit makkelijk is, maar juist dan is het extra belangrijk dat ieder voorwerp op precies de juiste plek staat. Een stoelpoot die recht moet staan, een vaas die niet weg mag vallen tegen een druk behang. Over elk detail werd nagedacht. Gelukkig hadden we een scala aan accessoires beschikbaar, waaronder enkele bijzondere producten van locale ondernemers ( zoals heerlijke zoetigheden van De Ster culinair in Oirschot, of de bloemen van Bloom in Oostelbeers). Hoewel het soms een chaos leek backstage, kwam op de foto’s ieder onderdeel tot rust.


Nabewerking

Dit onderdeel heeft mij nog wat slapeloze nachten opgeleverd. Het vinden van een prettige workflow en het verkrijgen van de noodzakelijke handigheidjes heeft me vele uurtjes gekost, maar inmiddels is het een van de dingen die ik het leukste vind om te doen! Na het selecteren van de juiste beelden, start het proces waarbij meerdere foto’s samengevoegd worden tot 1 sterk beeld. Dit betekent veel knippen en plakken, klonen, vlekjes wegpoetsen soms zelfs mensen of lampen uit het beeld verwijderen. De panelen bleken soms net te kort of te smal, zodat ik er een nieuw paneeltje bij moest ‘shoppen’. Maar oefening baart kunst en ook hier bleek dat het geval. Ik vind het tof om de ruwe beelden te vergelijken met de uiteindelijke beelden en de magie van de editing zijn werk te zien doen.Naast de interieurfoto’s heb ik ook een kijkje in de fabriek mogen nemen en hebben we een prachtig gestylede kersttafel gefotografeerd. Hopelijk volgen nog vele jaren van inspirerende samenwerking met dit mooie bedrijf.

Ben jij op zoek naar een mooie tafel ( of stoel, lamp of kast op maat)? Ga dan zeker langs bij Chantal in de toonkamers van Van Tafel. De koffie staat klaar en je wordt met liefde voorzien van professioneel advies. Kijk gauw op www.vantafel.nl om een afspraak in te boeken.

Ben je juist op zoek naar een fotograaf voor jouw interieur? Of ben je een ondernemer die sterke brandingfoto’s nodig heeft? Klik dan vooral niet verder maar stuur me een bericht. Ik denk graag met je mee!


Nog even wat inspiratie tot slot!
bottom of page