top of page
  • Foto van schrijverSuzanne Pijnenburg

10 Tips voor een duurzame bruiloft


bruidspaar op landgoed Wolfslaar met duurzaam pak en vintage trouwjurk

Een dag om in te lijsten. Die dag waarop je volmondig ja zegt tegen een leven met jouw meest geliefde persoon op de wereld.

Een dag die wat mag kosten, want je viert hem tenslotte maar 1 keer.

Voor heel veel mensen een vanzelfsprekendheid. Maar heb je er wel eens bij stil gestaan wat de impact is op het milieu van zo’n dag?

Met een jurk die je slechts 1 keer draagt, een pak speciaal voor deze gelegenheid dat vervolgens in de kast belandt en stof mag happen, bloemstukken die na enkele dagen vergaan..


Gelukkig zijn er heel veel manieren om jouw ecologische footprint te verkleinen. Ready voor een aantal duurzame trouwtips? Kijk mee met deze styled wedding shoot, die ik samen met een aantal fijne leveranciers mocht organiseren.


Vintage trouwjurk vermaakt tot hedendaagse baljurk op landgoed Wolfslaar, hangend voor het raam

Tip #1


De jurk.

Peperduur, maar wat is hij mooi! Zo jammer dat je hem maar 1x draagt.

Mijn eerste tip is dan ook om dat niet te doen. En hem fijn nog eens aan te trekken voor een toffe after-wedding-shoot bijvoorbeeld ( op huwelijksreis? ).

Maar wil je nu echt een verschil maken denk dan eens over een tweedehands of vintage trouwjurk.

Tijdens Tweedehands het Festival in Tilburg scoorde ik vorig jaar voor slechts €25,- een satijnen baljurk van Uit Liefde. Niemand zag hem zitten, deze nineties dress vol strikken, roosjes, ruches en vooral veel te veel stof. Maar toen ik het satijn voelde wist ik dat ik wat moois in mijn handen had. Door de opsmuk en poeha heen kijkende was dit echt een juweeltje! Op het moment dat ik binnen in de jurk het merk Pronovias zag staan wist ik helemaal zeker dat deze mee naar huis ging. Het idee voor deze styled shoot was geboren. Want hoe tof om deze jurk uit de jaren ‘90 naar een klassiek, maar hedendaags model te transformeren?

Met hulp van Kiki van Loon van Kiek visagie werkte ik dit idee uit en kwamen we terecht bij een ervaren coupeuse, Marit Schoonen, die dagelijks mooie jurken vermaakt bij WouW bruidsmode in Wouw.

Na een pas-sessie met ons model Marloes werd de jurk omgetoverd tot een classic beauty.

Met een beetje fantasie, een goede coupeuse en een beetje budget, maak je dus niet alleen een groene, maar ook een hele stijlvolle en unieke keuze.


Coupeuse vermaakt vintage nineties jurk tot moderne jurk

Bruidegom in duurzaam trouwpak van Michael en Giso

Tip #2


Het maatpak.

Dat dit perfect moet zitten dat snappen we. En dat je graag iets unieks draagt ook! Bij Michael en Giso maken ze een pak volledig op maat, maar kun je onder meer kiezen voor ecologisch verantwoord geproduceerde materialen. Een duurzaam alternatief dat perfect past bij jouw milieubewuste wedding.


Flatlay van duurzame stationery op ecologisch papier met vintage trouwring, uitnodigingen en save the date kaart

Tip #3


Denk eens aan Stationery van gerecycled papier! Marjolein van Leintjes tekent de mooiste trouwkaarten en drukt ze vervolgens af op dit prachtige papier! Met de mooie structuur is elke kaart ook nog eens uniek.

Een leuk alternatief zijn de plantbare kaarten. Ja heus! Je stopt de uitnodiging in de potgrond, geeft hem water en er groeien bloemetjes uit! Ik ben fan!


Boeket van duurzame zijden bloemen als decoratie

Tip #4


Zijden bloemen.

In plaats van echte bloemen kun je ook kiezen voor zijden bloemstukken en boeketten. Deze blijven mooi, ook voor toekomstige vieringen en momenten. Trouw je bij landgoed Wolfslaar dan sieren de prachtige exemplaren van bloemen de trouwzaal of het buiten prieel.


Vintage trouwring met diamanten en blauwe saffier

Tip #5


Naast een vintage trouwjurk zijn ook vintage sieraden he-le-maal terug van weg geweest!

Voor deze shoot mocht ik een aantal prachtige exemplaren lenen van Eleonora Vintage Jewelry. En eerlijk is eerlijk, de oohs en aahs waren niet van de lucht toen de doosjes open gingen! Want wie smelt er nu niet voor diamanten, saffieren en smaragden? Zucht

Ook als verlovingsring zijn deze juweeltjes zeer geschikt. En allemaal oud goud, duurzamer kan haast niet.


Vintage sieraden voor bruid met collier en steen, diamanten trouwring

Tip #6


Something old, something blue, something borrowed…

En van de vintage sieraden is het een kleine stap naar de oorbellen van oma, of de stola van je moeder. Een geleend voorwerp waar een verhaal aan zit vertegenwoordigt meer dan alleen het duurzame aspect. Het geeft ook persoonlijkheid en karakter aan je bruiloft.


Gevriesdroogde bloemblaadjes voor tijdens een huwelijksceremonie met kaarsen

Tip #7


Biologisch afbreekbare confetti

Loop jij graag onder een regen van confetti door? Blijf dan weg van de papieren variant, of de traditionele rijst. Ga in plaats daarvan voor biologisch afbreekbare confetti of gedroogde bloemblaadjes. De gevriesdroogde exemplaren die je bij landgoed Wolfslaar ziet zijn ook nog eens herbruikbaar.


Tafelsetting voor diner tijdens huwelijk op landgoed Wolfslaar

Tip #8


Buffet uit eigen tuin.

Ok, dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Want niet iedereen heeft groene vingers, ruimte voor een moestuin of tijd om er eentje te onderhouden. Mocht dat nu wel het geval zijn, dan is er natuurlijk niets mooier dan je gasten voorzien van een diner gemaakt met eigen gekweekte producten! Gaat dat je nu te ver, zijn er natuurlijk een heleboel andere opties die je kunt overwegen.

Laat je gasten bijvoorbeeld eens een taart bakken en meenemen voor jouw sweet table! Tevens gespreksstof gegarandeerd!


Bruidsboeket met bloemen uit het seizoen

Tip #9


Honor the season.

Wil je nu toch graag echte bloemen? Of lukt het niet om de tip hierboven te realiseren? Zorg er dan voor dat je keuzes maakt die bij het seizoen passen. Zoek een cateraar die werkt met lokale producten en plan een menu rondom de seizoenshelden. Aardbeien-bavaroise in de zomer, bramencoulis in de herfst, asperges met ham in het late voorjaar.. Zoek eens op groente- en fruitkalender voor meer tips.

Voor bloemen geldt hetzelfde. Kies voor soorten die in het seizoen bloeien en shop lokaal, zo voorkom je dat jouw boeketje de halve wereld over moet reizen om te shinen op jouw mooie dag.


Bruidspaar drinkt glas champagne in deuropening op landgoed Wolfslaar

Tip #10


Cadeautips.

Wil je graag nog wat meer doen, overweeg dan in plaats van cadeautjes en enveloppen een bijdrage voor een goed doel te vragen, waarbij duurzaamheid en natuurbehoud centraal staan.


Zoals je ziet in de resultaten hoeven duurzame keuzes niet te betekenen dat je inlevert op de kwaliteit van jouw bruiloft. Die vintage trouwjurk is met een beetje liefde een echte blikvanger geworden waar je helemaal in kunt shinen. Heb jij nog meer groene tips voor je wedding? Ik hoor ze graag!

De volgende leveranciers leverden een bijdrage aan deze fantastische shoot:

Concept @suzanne.pijnenburg.fotografie en @kiek_visagie

Haar en MUA @kiek_visagie

Pak bruidegom @michaelgisoweddings

Stationery @leintjesnl

Vintage sieraden en trouwring @eleonora.vintage.jewelry

Bruidsboeket en corsage bruidegom @bloemenboetiekdegoudsbloem

Zijden bloemen en bloemen op locatie @atelier_jongerius_


Ready for more?
Comments


bottom of page